Blog

3 redenen waarom video de toekomst is van fotografie

Thijs van der Schaaf
2 min

Stel dat we vijf jaar verder zijn in de toekomst. Zul jij dit artikel dan lezen of zul je het kijken? Als online video verder groeit, zoals het nu doet, is dit een interessante gedachte. Dat video de toekomst is van fotografie is een serieus statement. In dit blog geef ik je drie redenen waarom video fotografie zal inhalen de aankomende jaren.

#1 – Met video sneller het juiste shot

Bij het vastleggen van een snelle actie kun je beter filmen dan fotograferen. Waar de markt steeds meer camera’s aanbiedt in 4k-resolutie, zullen er in de toekomst camera’s met 8k-resolutie op de markt komen. Waar je met video 30 beelden per seconde schiet is de kans veel groter dat je het juiste beeld vastlegt, dan wanneer je met een camera 10 tot 15 beelden per seconde schiet.

Stel je bent fotograaf en je wacht op een bepaalde actie, bijvoorbeeld het juiste voetbalschot of het bijzondere ‘ja-woord’ van een bruid en bruidegom. Je moet kiezen: filmen met 30 frames per seconde in 8k of losse foto’s maken. Welke optie biedt dan de grootste succeskans? Video! Daarmee kun je nauwkeurig de juiste gezichtsuitdrukking of de juiste beweging op het juiste moment vastleggen en ieder gewenst frame opslaan als een 32-megapixelfoto.

#2 – 78% van het internetverkeer in 2017 is video

Op internet worden bewegend beeld en geluid steeds belangrijker. Dat gaat ten koste van statische tekst en foto’s. Uit schattingen blijkt dat 78% van het internetverkeer in 2017 zal worden gedomineerd door online video’s. Daarmee heeft online video meer aandeel dan fotografie. Op Facebook, het sociale platform met de meeste gebruikers wereldwijd, zijn er iedere dag 8 miljard video views!

#3 – Sociale platformen worden steeds meer videoproof

De volgende bekende sociale netwerken integreren video steeds meer:

  • Facebook: naast video advertenties en het uploaden van video’s is live video een hot item op dit moment. Facebook is steeds meer video gefocust:
    • video’s krijgen voorrang op de timeline ten opzichte van posts met tekst en foto’s;
    • na het bekijken van een video worden er suggestie video’s getoond.
  • Twitter: op haar blog heeft Twitter laten weten dat de toegestane Twitter video lengte is vergroot. Waar de toegestane lengte op 30 seconde was, is het vanaf nu mogelijk om video’s van 140 seconden te uploaden. Niet alleen de Twitter video lengte wordt vergroot. Het is vanaf nu ook makkelijker om nieuwe video’s te vinden.
  • Instagram: dit platform heeft afgelopen maanden de mogelijkheid ook uitgebreid om langere video’s te plaatsen van 60 seconden in plaats van 15 seconden. Uit onderzoek van Instagram bleek dat in de afgelopen 6 maanden de kijktijd naar video’s met 40% is gestegen.

Zal video fotografie vervangen?

We verwachten van niet. Fotografie blijft in bepaalde mate altijd een specialisme. Al kun je stills uit bewegend beeld halen, dan zijn er bij het volledige gebruik van video een aantal uitdagingen. Je beweegt bij video van het ene naar het andere punt. Tijdens het filmen moet je inspelen op de belichting die verandert en de bewegende onderwerpen op je beeld. Dit kan best een uitdaging zijn. Daarnaast is het scherpstellen een uitdaging. Dit gebeurt bij het maken van foto’s vaak handmatig, in plaats van met de autofocus. Dit laatste is wel het geval bij het opnemen van video. Het staat natuurlijk buiten kijf dat een beeld scherp moet zijn!

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!