Blog

Video op Facebook: waar moet ik op letten?

2 min

Online video is big! Veel ondernemers die pas net een kijkje komen nemen in de virtuele wereld van video’s, beginnen bij Youtube. Niet zo gek, want met 300 geuploade video’s iedere minuut heeft YouTube een enorm potentieel bereik! Maar met 4 miljard views per dag doet Facebook zeker niet onder aan YouTube.

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, vertelde in 2014 al dat hij vermoedde dat binnen mum van tijd de content van Facebook enkel nog uit video zou bestaan. Drie jaar na deze uitspraak scrollen en swipen we dagelijks langs honderden video’s op onze tijdlijn. Video’s van zingende honden, vliegende baby’s, waanzinnige vakantiebestemmingen en ga zo nog maar even door.

Als video iets is waar jij in 2017 mee wilt gaan experimenten, dan is Facebook de perfecte plek om dit te doen. Ik geef je in dit blog 8 simpele tips om jouw reis in de virtuele videowereld een vliegende start te geven.

Let’s do this!


 

1. Upload je video’s in Facebook

Het blijkt dat video’s die zijn geüpload in Facebook meer views krijgen dan video’s waar enkel naar gelinkt is in een post, zoals een link naar een YouTube video. Door de video direct te plaatsen op Facebook, verlaag je de drempel van de kijker. Zie hier een tabel met de verschuiving van videocontent die in 2016 heeft plaatsgevonden. 

2. Trek aandacht in de eerste 3 seconden

Er is geen andere plek op het wereldwijde web waar we een kortere aandachtsspanne hebben dan op Facebook. Er ligt altijd wel een leuker shot, beter profiel en gavere video op de loer. Zorg er daarom voor dat je de aandacht van jouw kijker trekt in de eerste 3 seconden én vervolgens vasthoudt. Start daarom niet in met een logo, maar meteen met keiharde actie!

3. Creëer content exclusief voor Facebook

Exclusiviteit is één van de grootste publiekstrekkers op social media. Door video’s enkel op Facebook te plaatsen beloon je jouw volgers op social media. De kans op nieuwe volgers wordt daarnaast ook groter, omdat jouw fans niets willen missen.

4. Maak de video’s shareable

Zorg ervoor dat jouw volgers je video’s willen, moeten, zullen en gaan delen! Laatst las ik de volgende inspirerende quote over online video: “People do not share videos to talk about you, but to talk about themselves.”

Twijfel je of jouw video’s shareable zijn, stel jezelf dan de volgende drie vragen:

  • Voelt jouw publiek zich aangesproken door de video?
  • Geef je ze een bijzonder inzicht?
  • Zullen ze emotioneel betrokken raken bij de video?

5. Gebruik een teaser

Verleid je publiek met een goede, catchy beschrijving boven de video.

6. Voeg een call-to-action toe aan de video

Facebook geeft je de mogelijkheid om een call-to-action toe te voegen aan de video, waaronder: opnieuw afspelen, meer weten, meer zien, boek nu, download of sign up. Hoe je dit doet, lees je hier.

7. Tag andere pagina’s of personen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je video een groter bereik krijgt, is door personen of pagina’s in je bericht te taggen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Mensen die hebben meegewerkt aan de video
  • Mensen die genoemd worden in de video
  • Mensen die je hebben geïnspireerd om de video te maken
  • Mensen die gerelateerd zijn aan de video

8. Gebruik ondertiteling

Tim, online marketeer van WebNL, vertelde onlangs het volgende over ondertiteling in video’s:

85% van alle Facebook-gebruikers bekijkt een video op Facebook zonder geluid. Dit komt mede door de autoplay-functie van Facebook, waardoor video’s automatisch afspelen in de tijdlijn. Wordt er gepraat in de video? Zorg dan voor ondertiteling. Hierbij denk je wellicht aan traditionele ondertiteling – zoals op televisie – maar het kan natuurlijk veel leuker. Bekijk hieronder het verschil tussen de YouTube-video van Scamalot en de Facebook-video. 

Of kies voor Facebook Live-video. De impact hiervan is enorm! Daarnaast krijgen al je volgers een melding van jouw live video. Dit is de perfecte manier om jouw doelgroep een kijkje te geven achter de schermen, een stukje interactie te genereren of een live experiment uit te voeren.

Deze Facebook Live-video van Chewbacca-mom is tot nu toe bijna 9 miljoen (!) keer bekeken. 

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!