Blog

Video plagiaat, kan dat?

Geke van Gurp
2 min

Plagiaat wordt gepleegd wanneer je andermans werk letterlijk kopieert en vervolgens claimt dat je het zelf hebt bedacht. Kort door de bocht: cmd+a - cmd+c - cmd+v. Lekker makkelijk, toch?

Makkelijk is het zeker, maar ook zeer strafbaar. Nu is plagiaat eenvoudig aan te tonen bij het schrijven van teksten of een speech of bij het maken van muziek. Met video is dit echter een ander verhaal. Als jij zelf een concept maakt en volledig uitvoert ben je daar onwijs trots op. Je inspireert mensen en zet ze aan om zelf toffe video’s te maken, wat een compliment is. Maar als je een jaar later een mail krijgt met een referentie naar een video waarin letterlijk jouw concept wordt uitgevoerd - waar veel tijd, bloed, zweet en tranen in zijn gestopt - is dit erg teleurstellend. 

Lernert & Sander

Kunstenaars met video, zo zou je dit duo het beste kunnen beschrijven. Lernert & Sander werken samen sinds 2007 en doen het sindsdien goed in het binnen- en buitenland. Ook zij hebben veel te maken met plagiaat. De volgende productie is hier een mooi voorbeeld van. Ga er rustig voor zitten en oordeel zelf:

 The Sound Of COS

 

Oh Hae Young Again Opening

Beter goed gejat, dan slecht bedacht?

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!