2 min

Beleef de sensatie van die extreme achtbaan vanuit je luie stoel. Het is al even mogelijk met 360 graden video’s. Voorheen waren er alleen 360 graden foto’s, zoals je bijvoorbeeld bij Google Streetview ziet. Met 360 graden foto’s is de beleving al een stuk groter dan bij normale foto’s. Sinds vorig jaar is het ook mogelijk om 360 graden video’s te uploaden en te gebruiken via YouTube. Hierbij is de beleving nog groter! Maar wat zijn 360 graden video’s en hoe kun jij deze toepassen?

360 graden video’s zijn interactieve video’s waarin je de volledige omgeving kunt bekijken en je zelf kiest vanuit welke hoek je de video bekijkt. Je kunt het gezichtspunt in de video veranderen door met je muis te slepen. Beleef het zelf in de bovenstaande video!

Meer beleving door 360 graden video’s

360 graden video’s opnemen en zelfs live streamen creëert enorm veel mogelijkheden voor het web. 360 graden video’s zijn vooral toe te passen voor individueel gebruik, want alleen dan kun je zelf bepalen vanuit welke hoek je de opnames wilt bekijken. Hoe kun je het toepassen? Een aantal mogelijkheden voor de verschillende branches:

 1. Rondleiding & presentatie
  – Receratiebranche: loop over het strand van je droombestemming of over het vakantiepark waar je een woning wilt boeken.
  – Makelaardij: krijg een compleet beeld van de woning waarin je geïnteresseerd bent, omdat je alle hoeken en gaten van de woning kunt bekijken.
  – Attractieparken: beleef de achtbaan alvast vanuit je luie stoel en voel de kick! Daarna kun je direct tickets bestellen. Walibi en de Efteling passen de 360 graden video’s al toe.
  – Retail: beleef het productieproces van de koffiebonen of het maken van de kleding door in de fabriek mee te lopen.
 2. Evenement
  – Bruiloften: beleef het ‘ja’-woord opnieuw en lees de emoties van het gezicht van al je gasten af. Als bruid en bruidegom beleef je maar een klein onderdeel van je dag. Op een later tijdstip kun je deze mooie dag opnieuw herbeleven dankzij 360 graden video’s.
  – Concerten: het lijkt net alsof je bij het live concert aanwezig bent door het kijken van de video. Je kunt bovendien om je heen kijken naar alle andere concertgangers!

Hoe worden de 360 graden beelden opgenomen?

De camera’s waarmee de video’s worden opgenomen, hebben meerdere lenzen die de beelden ‘live’ aan elkaar plakken. We noemen dit ook wel ‘stitchen’. Er zijn verschillende camera’s waarmee je 360 graden video’s opneemt. Voor consumenten komen er steeds meer camera’s op de markt, waaronder bijvoorbeeld ‘Ricoh Theta’ en de ‘Kodak SP360′. De kwaliteit van deze camera’s is nog matig en ze hebben een korte opnameduur, maar zijn prima geschikt om je belevenissen te delen met familie en vrienden.

Zijn 360 graden video’s de toekomst?

360 graden video’s zijn nog vrij nieuw en daardoor wordt deze manier van video-opname nog niet vaak ingezet. We verwachten wel dat dit type video in de toekomst vaker wordt toegepast. Ook zullen er binnenkort naast YouTube ook nieuwe tools op de markt komen voor de video’s. Volgens het laatste nieuws is Facebook op dit moment bijvoorbeeld bezig met een app die het mogelijk maakt om 360 graden video’s te bekijken op smartphones. Door de telefoon te bewegen zouden gebruikers een ander deel van de video kunnen zien. Volgens een insider moet de app werken op zowel iPhones als op Android smartphones. We zijn benieuwd! 

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!