Blog

Zonder inspiratie geen motivatie: het Holland Animation Film Festival

BEELDKRACHT
2 min

Met de video's van BEELDKRACHT weten wij te inspireren. Soms wil je echter in plaats van anderen te inspireren zelf geïnspireerd worden. Oftewel .. tijd voor een uitstapje! Omdat gluren bij de buren één van de leukste dingen is die er zijn, besloten wij een kijkje te nemen op het HAFF, oftewel het Holland Animation Film Festival in Utrecht.

Het HAFF is een internationaal festival dat al meer dan 25 jaar aandacht besteedt aan de meest uiteenlopende vormen van animatie. Het festival dient dan ook als inspiratiebron en leent zich voor een ontmoetingsplaats voor animatieprofessionals en aankomend talent. Naast de vertoning van animatiefilms en geanimeerde videoclips, studentenfilms en commercials vinden er ook competities, lezingen en workshops plaats.

We begonnen de dag met de Daily Masters: Eric Goossens (Walking the Dog, BE), een specialist op het gebied van animatie en visuele cultuur. Tijdens deze presentatie liet hij ons works in progess zien, waarbij we beelden te zien kregen van de animatiedocumentaire Another Day of Life die nog niet eerder vertoond waren. Al met al wist hij een helder beeld te schetsen van het werkproces dat er aan te pas komt.

Na de clusterbom aan informatie die we over ons heen kregen bij de presentatie van Eric Goossens​ was het tijd voor wat ontspanning en bezochten we Priit Tender's Choice. Priit Tender, een animator uit Estland, won in 2015 de Grand Prix voor verhalende film voor House of Unconsciousness, en kreeg hiermee een carte blanche als curator van het HAFF.  Zijn keuze viel voornamelijk op wat oudere animatiefilms, iets waar ik zelf ook veel van houd. Twee animaties sprongen hier voor mij echt uit. Dat waren And Plays Tricks ... van Priit Pärn en Lucia door Niles Atallah, Cristobal León en Joaquin Cocina.

And Play Tricks ..., priit pärn


And Play Tricks ..., priit pärn, tallinnfilm. estonia, 1978/10:00

Priit Pärn is een animatiefilmregiseur, cartoonist en illustrator. Hij werd bekend via verscheidene filmfestivals en word nu gezien als een belangrijk figuur binnen de hedendaagse animatiekunst. Ik vind het fantastisch hoe hij weet om te gaan met de ruimte en figuren binnen animatie. Zijn humor is op het absurde af, waardoor je gedwongen wordt de realistische wereld om je heen even los te laten en mee te gaan in zijn fantasie.

Lucia - Niles Atallah


Lucia - Niles Atallah, Cristobal León en Joaquin Cocina. Chile, 2007 / 3:49

Niles Atallah is een filmaker en videokunstenaar die zich voornamelijk richt op het maken van films, documentaires, muziekvideo's, videokunstwerken, installaties en korte animatiefilms. Lucia werd frame voor frame opgenomen met een digitale fotocamera, waarin hij werkt met materialen zoals houtskool, vuil, bloemen, gevonden voorwerpen en karton. Lucia is het eerste deel van de tweedelige serie Lucía, Luis en de Wolf.

Na een heerlijke lunch was het tijd voor wat studentenfilms. Deze kunnen uiteraard niet ontbreken op een dag als deze. We bekeken de competition student films 5 en Japan: Geidai student films. Erg interessant om op deze manier de verschillen te zien binnen de culturen, niet alleen qua onderwerp maar ook qua techniek. Het viel mij op dat er veel zware onderwerpen werden behandeld. Wanneer ik terugdenk aan mijn eigen afstuderen dan was dit daar ook het geval. Mijn favoriet binnen de studentenfilms die ik heb gezien is een animatie uit Japan: Geidai student films genaamd 'A gum boy' door Masaki Okuda uit Japan.


A gum boy - Masaki Okuda. Japan, 2010 / 3:48

A gum boy gaat over de schooljongen Kuchao die niet zonder kauwgom kan leven.Wanneer hij op zijn kauwgom kauwt gaat hij op in een eigen wereld van verbeelding. Naast het verhaal spreken de stijl en techniek mij heel erg aan en worden er veel filmische camerastandpunten en overgangen gebruikt waardoor alle shots vloeibaar in elkaar overlopen.

​Als afsluiter van dag gingen we naar ​ 'Competition Dutch Animation 3' , ook wel animatie die het meeste in de buurt komt van ons werkveld. Goed om te zien wat er op dit moment zoal in animatie Nederland speelt.

Diverse bekende Nederlandse animatiestudio's en animatoren kwamen hierin voorbij zoals Job, Joris & Marieke, Studio Smack, Floris Kaayk, Joost Lieuwma en Daan Velsink. Na een lange dag was Paniek! van Joost Lieuwma en Daan Velsink hierin voor mij de uitschieter. Nieuwsgierig? Hierover zal morgen mijn collega Jeroen verder uitweiden.

Al met al was het een mooie geslaagde dag, ik heb genoten en wij kunnen weer vol met inspiratie aan de slag!

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!