Blog

De toekomst van video en animatie

Geke van Gurp
2 min

Laatst vertelden we je het een en ander over de geschiedenis van film, video en animatie. Maar nog véél interssanter is natuurlijk de toekomst. Want welke nieuwe technieken zitten er eigenlijk aan te komen? Wat kunnen we verwachten? En wat betekent dit voor bedrijven en organisaties? 

Een kijkje in de toekomst

Wat de enerverende geschiedenis van film, video en animatie ons leerde, is dat ontwikkelingen lastig te voorspellen zijn. En helaas beschikt BEELDKRACHT (nog) niet over een glazen bol. De toekomst voorspellen, kunnen we dus niet. Toch zijn er bepaalde verwachtingen op het gebied van film, video en animatie die we met je willen delen. Ietwat futuristisch, maar zeker reëel. 

1. De drone van je dromen

Een paar jaar geleden was het idee van een drone nog ontzettend ver weg. Die komen er voorlopig nog niet, dacht men toen. Het tegenovergestelde bleek waar. Ook de komende jaren kunnen we nog verrassende ontwikkelingen verwachten voor drones. Niet alleen wordt de kwaliteit van het beeld beter, maar ook de bijbehorende apps zullen over extra functionaliteiten beschikken. 

Momenteel is het nog vrij bijzonder om een topview beeld van je bedrijfspand in je bedrijfsvideo te tonen. In de toekomst wordt dat steeds normaler. Zo'n beeld kan over een aantal jaar eigenlijk niet meer ontbreken. Dat komt omdat het aantal mensen met een drone exponentieel zal toenemen. Niet eens voor professionele doeleinden, maar gewoon voor huis-, tuin- en keukengebruik. Omdat het kan.

De huidige drones zullen stap voor stap uitgerust worden met extra functionaliteiten. Zo kunnen ze in de toekomst langer in de lucht blijven, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Ook op het gebied van veiligheid zullen drones slimmer worden. Dankzij andere soorten sensoren zullen ze zelfs de omgeving waarin ze vliegen herkennen. Door de toename in het aantal drones, kunnen we in de toekomst ook meer en strengere controle verwachten. 

2. Virtual reality als totaalervaring

Vorig jaar werd virtual reality groots aangekondigd. Maar eerlijk is eerlijk; het staat nog steeds in de kinderschoenen. Veelgehoorde kritiek is momenteel het feit dat je misselijk kan worden wanneer je een vr-bril te lang op hebt. De eerste vr-brillen zijn al geïntroduceerd, maar er is dus nog genoeg ruimte voor verbeteringen. 

En die komen er zeker aan. Producenten van vr-brillen zijn druk bezig met het testen van ontwikkelingen. Zo komen er draadloze vr-brillen en vr-brillen met trackers. De beperkte kijkhoek die veel mensen ervaren, wordt eveneens aangepakt. Daarbij wordt het beeld scherper. Veel scherper zelfs.  

De toekomst van video en animatie

Van eyetracking heb je vast weleens gehoord. Ook dit is een functionaliteit die je mogelijk terug gaat vinden in vr-brillen. De bril registreert dan precies waar je naar kijkt, zodat dat deel van het beeld volledig scherp is. Ook zal het beeld daardoor veel realistischer overkomen. 

Nog iets verder weg - maar zeker het benoemen waard - zijn de vr-sandalen en vr-handschoenen. Bij virtual reality is het namelijk mogelijk om de ervaring nóg intenser te maken. Niet alleen je ogen spelen een rol, maar je hele lichaam wordt de vr-wereld ingezogen. Hoe dat precies gaat werken? Misschien met vr-sandalen en vr-handschoenen, misschien op een hele andere manier. De toekomst zal het leren. 

3. De toekomst van animatie

Ook op het gebied van animatie gaat tracking-technologie een rol spelen. Door deze technologie te combineren met computer animatie en 3D-projectie, is het mogelijk om een menselijk gezicht als het ware 'een tweede huid' te geven. Allerlei figuren en patronen kunnen zo op het gezicht worden geprojecteerd. Dát is nog eens een bijzondere manier van animatie. 

Hoe werkt dat precies? Dat laat Intel je zien in onderstaande video.  

Of dit een nieuwe manier van animatie wordt, weten we nog niet. Wat we wel weten, is dat 'echt' en 'nep' steeds meer met elkaar zullen versmelten. Het verschil daartussen doet er in de toekomst niet meer toe. En zo zullen verschillende technieken zich met elkaar vermengen.

4. Artificial Intelligence

Ooit gehoord van Artificial Intelligence? Deze techniek, ook wel AI genoemd, is een vorm van kunstmatige intelligentie waarbij een computer zelf creatief leert denken. Klinkt als een ver-van-je-bed-show, maar het komt steeds dichterbij.

Ook in de wereld van video en animatie zal deze techniek belangrijk worden. Google heeft zelfs al een test uitgevoerd waarbij een AI zichzelf moet leren voortbewegen in een digitale wereld. Het resultaat? 

Toegegeven, het ziet er nog ietwat gek en houterig uit. Maar het is een mooie eerste stap. Artificial Intelligence kan uiteindelijk zelfs gebruikt worden bij het schrijven van een filmscript. Of bij het samenstellen van een trailer. Zal dat ons ooit overbodig maken? Zelf denken wij dat AI een menselijk brein nooit geheel zal vervangen. But time will tell...

Wat betekent dit voor jou?

Hoe en wanneer deze technieken daadwerkelijk op de markt komen, weten we nog niet. Dat is een kwestie van afwachten. Voor nu is het in ieder geval goed om te weten wat eraan komt, nietwaar?

Wil jij met jouw organisatie voorloper zijn op het gebied van video en animatie? Houd de ontwikkelingen dan goed in de gaten en probeer vooral wat nieuwe dingen uit. Uiteraard willen we je daar graag bij helpen! 

Wat kunnen wij creëren voor jouw budget?

Maak kennis
Elke maand;
content die er toe doet!

Schrijf je in!